Corpus et Vita

Balans in lijf en leven

Mijn naam is Astrid Verbeek en ik ben in 2004 voor het eerst in contact gekomen met kinesiologie. De aanleiding hiervan was, dat niet alle klachten in het reguliere circuit opgelost konden worden, zoals bijvoorbeeld mijn migraine. Dat daagde me uit om andere behandelmethodes te gaan onderzoeken.

In deze zoektocht, waarbij ik me aangetrokken voelde door de zeer oude wijsheid uit de oosterse geneeswijzen en ook mijn eigen achtergrond als doktersassistente en leerling verpleegkundige niet vergeten werd, kwam ik op het spoor van kinesiologie. Dat bleek geen toeval, want juist kinesiologie is een mix van oosterse en westerse geneesmethoden. Hierdoor paste de techniek en methode van kinesiologie bij me als een tweede huid.

Denk aan de acupressuur- en de meridianenleer in het oosten, de fysieke behandelmethode zoals fysiotherapie en chiropractie in het westen, en de voedingsleer dat zowel vanuit het oosten als het westen benaderd kan worden. Vooral de benadering om de mens als geheel te zien en zo te benaderen, spreekt me nog steeds aan. Deze holistische benadering heeft de driedeling structuur – emotie – voeding/chemie als basisuitgangspunt. Wanneer een van deze drie basiselementen uit balans is, heeft dat effect op de andere twee. Het is dus van groot belang om de drie basiselementen in balans te brengen of te houden voor een energiek en gezond leven.

Kinesiologie werkt met spiertesten. Door spierspanningen aan te voelen kan gezocht worden waar het probleem zit. Dit kan ook worden gezien als praten met het onderbewuste. Is het probleem gevonden, dan zijn er technieken om de blokkade te ontstressen, waardoor het lichaam de kans krijgt om zich te herstellen. Een voorbeeld van zo’n techniek is het vasthouden van een combinatie van acupressuurpunten.

Tijdens mijn studie kon ik een veelvoud van kleine en grote klachten naar voren brengen om mee te oefenen. Zo had ik meer dan tien jaar last van hormonale migraine, die met kinesiologie is verdwenen.

Wat mij vooral treft in kinesiologie is de eenvoudige manier van werken en het grote resultaat van de behandeling. In 2010 ben ik afgestudeerd en werk sindsdien met veel plezier als kinesiologe.